Benhinneinflammation

Hej, jag tänkte bara fråga.. jag har börjat träna rätt mycket det senaste. Både med promenader, styrketräning på gym och yoga. Men nu har jag i princip inte varit på gymet allst, och gått väldigt lite för jag har haft benhinneinflammation. Det har gjort väldigt ont nu och därför har jag tagit det väldigt lugnt. Men det här minns jag att jag hade förra året också (utan att ha överansträngt mig. utan jag känner det på första steget jag tar när jag joggar) och läkaren gör ju inget åt sånt här. så jag tänkte fråga dig, finns det något jag kan göra för att förebygga det här? annat än att i princip cykla istället för att gå.

Kanske ska lägga till att det är under de senaste 2 veckorna. har varit på något yoga pass, inget på gymet och bara gått ett par gånger (går minst 5km.) plus 20 min cykel. hur ska jag kunna göra för att så småningom kunna jogga igen? det gör liksom ont första steget direkt. fortsätter jag ändå så blir det ingen större smärta, men däremot gör det förbannat ont några timmar efteråt och så håller det i sig i nån dag och kommer tillbaka vid minsta ansträngning. Kan vara bara ett benböj eller liknande.


Svar: Tjena!
För ungefär ett år sedan när jag började springa så hade även jag problem med benhinneinflammation. Dock så körde jag stenhård löpning från dag ett och det är inte det smartaste jag gjort, haha.. 
Jag skulle rekommendera dig att ändra ditt löpsteg. Min chansning är att du antagligen landar med hälen först vilket gör att skenbenet tar mycket stryk. Försök att landa mer på främre delen av foten. Då tar istället vaden och den elastiska hälsenan emot smällen. 
Eftersom det är löpningen du fått skadan ifrån så skulle jag vilja att du håller dig till cykeln ett tag tills det känns bra igen, samtidigt som du kör styrketräning utav vadmuskulaturen (och självklart hela kroppen) och även balansträning. 
Börja sedan sakta men säkert att jogga igen. Börja med en kort sträcka och öka sedan sträckan vecka för vecka.
Jag skulle även rekommendera att kolla dina fötter hos en PT/naprapat/sjukgymnast. Pronerar du mycket så kan det bli som ett drag i benhinnan. Är det så läget är så kommer du behöva göra ett åtgärdsprogram för fotens ställning.

Lycka till nu! :)


1. NEJ

Kommentarer
Postat av: Anonym

TACK så jättemycket!! :)

2013-04-26 @ 22:54:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0